Pentax 645Z laajassa kokeilussa
- by Ilkka Rytkönen
Pentax 645Z + smc D FA 645 55mm f/2.8 AL [IF] SDM AW laajassa kokeilussa
Mikä?
Pentax 645Z on valmistajan toinen versio tälle keskikoon rungolle. Kennon koko on siis suurempi, kuin täyskennoisessa kamerassa. Tämä tuo oman lisänsä kuvaamiseen ja myös totuttuihin polttovälin kuvakulmiin. Kroppikerroin on 0,79, eli mukana ollut 55mm objektiivin kuvakulma vastaa täyskennoisessa kamerassa n. 43mm objektiivia. Alipäästösuodatin on luonnollisesti jätetty pois maksimitarkkuuden saavuttamiseksi.
Pakettina tätä myydään kymppitonnin kittinä, eli mistään satunnaisen sunnuntaikuvaajan setistä ei voida puhua.
Kennon pikselimäärä on valtava, 51 megapikseliä. Tämä määrä riittää laadukkaisiin isokokoisiin tulosteisiin. Bajonetti on 645, eli lasitavaraa tähän runkoon ei jokaisesta marketista saa. Optiikka maksaakin normaalipolttoväliä vastaavaa 75mm f/2.8 -objektiivia lukuun ottamatta nelinumeroisen summan rahaa.
Rungon kanssa minulla oli kokeiltavana 55mm f/2.8 objektiivi. Pakettina tätä myydään kymppitonnin kittinä, eli mistään satunnaisen sunnuntaikuvaajan setistä ei voida puhua. Keskikoon laitteeksi tämä on kuitenkin halpa.
Kenelle?
Tämä kamera on rauhalliselle kuvaajalle, jotka tarvitsevat suuria tiedostoja ja isoja kuvakokoja printteinä tai muussa vaativassa käytössä. Kuvanlaatu on korkealla tasolla, mutta kaiken potentiaalin hyödyntäminen vaatii perehtymistä ja ammattitaitoa. Keskikoon kamerat mielletään helposti vain studiokameroiksi, mutta Pentax 645Z on varmasti myös maisemakuvaajia kiinnostava tuote sääsuojauksineen. Optiikkaa on myös tarjolla sääsuojattuna.
Kuvanlaatu on korkealla tasolla, mutta kaiken potentiaalin hyödyntäminen vaatii perehtymistä ja ammattitaitoa.
Täyskennoista suurempi kenno tuo terävyysalueen hallitsemiseen uuden haasteen. Terävänä toistuva alue on selvästi kapeampi, mihin pienemmillä kennoilla on tottunut.
Terävyysaluevertailu f/2.8 vs f/10
Käyttö ja tuntuma
Kameran käyttöliittymä on selkeä ja looginen. Toisen merkkisellä kameralla kuvanneet joutuvat valikoita hetken aikaa selailemaan, mutta halutut asiat alkavat totuttelun jälkeen löytyä. Ohjelmavalintakiekossa on tuttujen ohjelmien lisäksi merkintä X, SV ja TAV. Kiekossa on lukitus estämässä kuvausmoodin muuttumista vahingossa.
X-asento laittaa kameran suljinajan nopeimmalle salamasynkka-ajalle, joka tässä tapauksessa on 1/125 s. Aika on kohtuullisen pitkä ja miljöösalamakuvaajalle tulee herkästi tarve käyttää harmaasuotimia. Studiossa kuvaavalle tämä ei ole kuitenkaan mikään haitta.
Toisin kuin laatikkomaisesta ulkomuodosta voisi päätellä, kamera tuntuu hyvältä kädessä
SV-moodi (sensitive value) on herkkyyden esivalinta. Kuvaaja valitsee sopivan ISO-arvon ja kamera valitsee valitulle herkkyydelle sopivan ajan ja aukon. Omaan käyttöön sopivimmalta tuntui TAV (time and aperture value), jossa valitaan sopiva suljinaika ja aukko. Kamera pitää valotuksen kohdillaan vaihtelemalla automaattisesti ISO-herkkyyttä.
Valikoissa riittää säädeltävää ja kustomointimahdollisuuksia on lähestulkoon kiitettävästi. Automaattivalotustiloja (esim. TAV) ajatellen suljinnopeuksia voi painottaa esisäädöllä lyhempään tai pidempään suuntaan.
Kamera on suurikokoinen ja tästä saa kyllä lapiokouratkin kunnon otteen. Toisin kuin laatikkomaisesta ulkomuodosta voisi päätellä, kamera tuntuu hyvältä kädessä. Kameraa voi käyttää kohtuullisen mukavasti myös käsineet kädessä takapaneelin nappirykelmää lukuun ottamatta.
Tarkennus
Tarkennuspisteitä on 27 kappaletta, joista ristikkäistyyppisiä on 25 kappaletta. Näistä kolme pistettä on erityisen hyviä vähässä valossa. Kaikki pisteet ovat sijoitettuna tiukasti kuva-alan keskivaiheille. Monissa tilanteissa toivoisi, että edes muutaman pisteen olisi saanut lähemmäksi kuva-alan reunaa. Tämä helpottaisi sommittelua.
Takaseinän neliohjain on käsineitä käytettäessä tunnoton, eikä tarkennuspisteen siirtely ole kovin sujuvaa.
Takaseinän neliohjain on käsineitä käytettäessä tunnoton, eikä tarkennuspisteen siirtely ole kovin sujuvaa. Tarkennuspisteen siirtelyyn voisi olla parempikin ohjain, esim. joystick tai muu vastaavan tyyppinen ratkaisu, kuten Canoneissa tai Nikoneissa. Rungon koon huomioon ottaen tilaa olisi ollut kyllä tehdä nappuloista suurempia, vastaavia kuin peilin lukituksen ja tarkennustavan valintanupeista.
Onneksi pisteen siirtelyn saa säädettyä siten, että se alkaa liikkua suoraan neliohjaimella ilman muiden nappien painelua. Tämä on tärkeä seikka, koska itse tykkään vaihdella tarkennuspistettä eri paikkoihin jopa kuva kuvalta.
Tarkennusjärjestelmä on kameran luonteen huomioon ottaen yllättävän nopea ja peilikameran tapaan tarkennuskohta on riittävän pieni piste. Tarkennus toimii hyvin myös vähässä valossa ilman pumppailuja, joten siltä osin kaikki on kunnossa. Tarkennus nappaa kiinni myös taivaalla loistaviin tähtiin.
Nopeutta ja jatkuvaa tarkennusta olisi mielellään kokeillut jollakin teleobjektiivilla, mutta sellaista ei ollut nyt saatavilla. Toisaalta liikkuvien kohteiden sarjatulitykitykseen on sitten omat laitteensa. Tämän puolesta puhuu myös se, että Pentaxin sulkimen kestoksi luvataan vain 100 000 laukausta.
Käsitarkennus takanäytön kautta on vaivatonta erinomaisesti toimivan korostusvärin ansiosta. Ei kyllä jää epäselväksi, mihin kohtaan tarkennus on säädetty. Näin sen pitääkin olla, tästä voisivat muut valmistajat ottaa oppia.
Kuvatessa
Laukaisuääni on vakuuttavan kuuloinen, suorastaan katu-uskottava. Se ei ole sellainen terävä, kuten esim. Nikon D4:ssä, vaan sellainen hillitympi. Äänen voi kuvitella melkein kameran ulkonäköä katsomalla, eli sopii hyvin tähän kameraan.
Laukaisuääni on vakuuttavan kuuloinen, suorastaan katu-uskottava.
645Z ei osaa hyödyntää nopeita muistikortteja, mikä on harmi. DNG-muotoisten RAW-tiedostojen koot pyörivät 70-80 megatavun kieppeillä ja menee viitisen sekuntia, ennen kuin kuva on kortilla. Aika on pitkä nopeissa tilanteissa, jos haluaisi tarkistaa valotuksen tai tarkennuksen onnistumisen. Mutta rauhallisempaa kuvaukseen tämä kyllä sopii. Kameran luonne onkin parhaimmillaan verkkaisemmassa menossa, kun kuvataan harkittuja laukauksia.
Etsin on erittäin suurikokoinen ja näyttää 98 % kuva-alasta. Suuri etsin on myös kirkas ja siitä näkee kaiken paljon paremmin, kuin normaalista täyskennoisen etsimestä. Hämmästyin, että miten jopa kaikki taivaan tähdet erottuivat etsimen kautta kurkisteltuna. Otin sitten vertailuun pienempikennoisen peilikameran ja Fujin peilittömän. Näissäkin kameroissa kyllä tähdet erottuivat, kun tarkkaan katsoi. Ero oli vaan selkeä Pentaxin hyväksi.
DNG-muotoisten RAW-tiedostojen koot pyörivät 70-80 megatavun kieppeillä ja menee viitisen sekuntia, ennen kuin kuva on kortilla.
Takanäyttö kääntyy ylä- ja alaviistoon ja näytön esittämä kuva on tarkka ja selkeä. Aurinkoisella kelilläkin kuvasta saa selvää, mutta suuremmasta maksimikirkkaudesta ei olisi kyllä haittaa. Yksi takarullan klikkaus näyttää toistomoodissa kuvan 100 % näkymässä. Puhkipalamisen varoitusväri vilkkuu kaikissa näyttömoodeissa, mikä miellyttää suuresti. Muun merkkisissä kameroissa puhkipalaminen näkyy yleensä vain tietyssä näkymässä, eikä esimerkiksi suurennettuna. Kuvan terävyyden ja valotuksen arviointi onnistuu siis loistavasti.
Akku on sama, kuin joissakin muissa Pentaxin malleissa, eli D-Li90. Akunkestossa ei ollut moittimista ja vara-akku ei ole kaikissa tarpeissa pakollinen lisävaruste.
Kameraan käy suoraan Canonin etälaukaisimet, eli 2,5mm pyöreä liitin on sama molemmilla merkeillä. Myös Canonin salamoita voi käyttää manuaalitilassa. YongNuo YN560-TX -radiolähetin osoittautui myös yhteensopivaksi Pentaxin kanssa, eli sillä voi laukoa saman merkin radiosalamoita tai muun merkkisiä salamoita sopivien vastaanottimien avulla. Toisaalta voisin kuvitella, ettei keskikoon digillä kuvaavat kovin usein vaivaudu pikkusalamoita käyttämään, vaan silloin ohjataan vähän järeämpää studiosettiä.
Kuvanlaatu
Kuvanlaatu on erinomainen ja standardin DNG-muotoisten RAW-tiedostojen käsittelyvarat ovat suuret. Dynamiikkaa tuntuu riittävän useimpiin tarkoituksiin vähintäänkin riittävästi. Mikäli tuntuu, niin kuvat voi valottaa melko huoletta ali, jotta kirkkaiden kohtien sävyt säilyvät. Kuvankäsittelyssä voi sitten availla varjoja tarpeen mukaan. Tumman pään säätövarat riittävät mielestäni kelvollisesti vielä n. ISO 3200 lukemiin saakka.
Kuvanlaatu on erinomainen ja standardin DNG-muotoisten RAW-tiedostojen käsittelyvarat ovat suuret.
Vertasin dynamiikkaa samoissa olosuhteissa Fujifilmin X-T1:een ja kuten oheinen kuvapari osoittaa, Pentax vei ottelun selvästi. Kuvat ovat valotettu taivaan sävyjen mukaan ja varjoja on avattu reippaasti jälkikäsittelyssä.
Kohinoiden puolesta herkkyyttä pystyy nostamaan reilulla kädellä käyttötarkoituksesta riippuen jopa lukemiin ISO 12800. Toki huippulaatua hakiessa pitää tyytyä hieman maltillisempiin lukemiin. Hätävarana voisin turvautua lukemaan ISO 64000, mutta tätä ylemmäksi en menisi.
Suuri resoluutio asettaa kuvanlaadulle vaatimuksia aivan eri tavalla, kuin perinteisesti on totuttu. Pienetkin virheet tuppaavat näkymään kuvaa 100 % koossa tarkasteltuna korostetun suurina. Pentax on onnistunut tekemään peilikoneistosta ilmeisen hyvän, koska hyvällä kuvausasennolla tarkkoja otoksia on mahdollista saada käsivaralta vielä n. 1/30 s … 1/60 s suljinajoilla (55 mm objektiivilla).
PENTAX smc D FA 645 55mm f/2.8 AL [IF] SDM AW
Kokeilussa oli mukana PENTAX smc D FA 645 55mm f/2.8 AL [IF] SDM AW -objektiivi. Se on yleiskäyttöön passeli polttoväli. Objektiivissa on hieman tynnyrivääristymää, mutta se oikenee Lightroomissa napinpainalluksella. Pitkittäinen kromaattinen aberraatio paistaa silmiin sopivissa olosuhteissa aukoilla f/2,8 – f/4. Aukolla f/5.6 ilmiö on jo hävinnyt.
En kuvannut mitään testitaulua, mutta aukolla f/2,8 terävyys on hyvällä tasolla ainakin kuva-alueen keskellä. Kameran luonteesta johtuen suurimman aukon terävyysalue on erittäin suppea, joten reunapiirron arviointi on hankalaa ja suuressa määrin hyödytöntäkin. Aukon himmennys tuo lisäterävyyttä selvästi ja terävyys paranee yhä himmennettäessä aina aukon 8 kieppeille. Noin aukon 18 kieppeillä alkaa paras terävyys kadota.
645Z:n ostajan kannattaa harkita paketin ostamista juuri tällä 55mm objektiivilla, jolloin sen saa pakettihintaan. Objektiivi on myös sääsuojattu.
Olisi ollut mielenkiintoista päästä kuvaamaan jollakin potrettipolttovälillä, mutta sellainen ei valitettavasti ollut mahdollista. Kamera oli mukana yhdellä hääkuvauskeikallakin, mutta laajasta polttovälistä johtuen potrettikuvaukset jäivät tällä laitteella nyt sivuosaan.
Loppupäätelmät
Pentax 645Z on oikea kamera kuvaajalle, joka tarvitsee tinkimätöntä kuvanlaatua ja suurta kuvakokoa. Kamera ei ole mikään sarjatulittajan vekotin, vaan rauhallisen ja harkitsevan kuvaajan työkalu. Kamerasta saa erittäin laadukkaan vaikutelman ja toiminta on täsmällistä.
Pentax 645Z on oikea kamera kuvaajalle, joka tarvitsee tinkimätöntä kuvanlaatua ja suurta kuvakokoa.
Pahimpina puutteina on kuvien verkkainen tallentuminen muistikortille, tarkennuspisteiden sijoittuminen kuvan keskialalle sekä tiukkaan ahdettu takapaneeli.
Mikäli tykkäsit jutusta, niin tätä saa jakaa alla olevilla nappuloilla. Myös artikkelin arvostelu tähteä klikkaamalla on helppoa ja nopeaa. Omia näkemyksiään saa esittää kommenttikentässä.
Kommenttia
- Ei kommentteja
Jätä kommenttisi