Uudet sivut avattu
- by Ilkka Rytkönen
-
Osumat: 38945
Yleistä
Se on nyt se päivä, kun vihdoinkin sain uudet sivut valmiiksi ja julkaistuksi! Aikaisempi sivusto perustui viime vuosituhannen puolella tehtyyn omaan pohjaan. Vanhan pohjan päällä sivuston ylläpito oli vaivalloista ja hidasta, eivätkä sivut taipuneet enää nykyiseen mobiiliin aikakauteen.
Google ehti jo laittamaan keväällä mailia vanhojen sivujen mobiilikäyttöön liittyvistä ongelmista. Eli Googlekin oli sitä mieltä, ettei vanha sivustoni kuulunut enää tähän päivään.
Google-järjestelmät ovat testanneet 1 770 sivua sivustoltasi ja havainneet, että 99 prosentissa niistä on kriittisiä mobiilikäytettävyysongelmia. Näiden 1 760 sivun ongelmat vaikuttavat vakavasti siihen, kuinka mobiilikäyttäjät voivat kokea verkkosivusi. Google-haku ei luokittele näitä sivuja mobiililaitteille optimoiduiksi, joten ne näytetään ja luokitellaan sen mukaisesti älypuhelinten käyttäjille.
Netissä ei enää surffailla vaan pöytäkoneilla tai kannettavilla, vaan yhä enenevässä määrin tableteilla ja puhelimilla. Jos netissä haluaa saada jotakin kaupaksi tai muuten vaan näkyvyyttä, sivuston on pakko toimia kaikilla alustoilla.
Olihan siinä hommaa, että kaiken sai väännettyä tähän pisteeseen. Samalla piti opetella uusia tekniikoita ja ohjelmia, mm. julkaisujärjestelmien käyttö ja Adoben Illustrator logon tekemiseksi.
Halusin, että kaikki toimisi samassa sivustossa samalla käyttöliittymällä ja logiikalla. Myös blogi.
Sivusto pyörii Joomla-nimisen julkaisujärjestelmän varassa, eli kaikki tekstit ja kuvat tulevat tietokannasta. Kuvagalleriat pyörivät kahden eri lisäosan varassa. Sujuvan ja käyttökelpoisen gallerian löytymiseen meni paljon aikaa ja vaivaa, mutta se kannatti. Eihän valokuvaajan sivusto voi olla hyvä, jos kuvat eivät näy helposti.
Muita lisäosia on sitten ladattu tai ostettu tarpeen mukaan, jotta sivut näyttävät ja tuntuvat sellaisilta, jollaisena haluan niiden olevan. Tällaisia ovat mm. sosiaalisen median nappulat, artikkeleiden arvostelutähdet, kommentointimahdollisuus sekä kysyt.
Halusin, että kaikki toimisi samassa sivustossa samalla käyttöliittymällä ja logiikalla. Myös blogi. Usein näkee, että kun sivustossa klikkaa blogia, se ohjaa aivan eri paikaan ja tuntuu aivan erilaiselta, kuin muu sivusto. Sainkin pidettyä tästä kiinni kommentointimahdollisuutta lukuun ottamatta. Artikkelien kommentointiin käytetty koodi latautuu ulkopuolelta, mutta muuten kaikki on omassa hallinnassa.
Nyt kaikki on toiminnassa pääpiirteittäin ja sivut tuntuvat toimivan joka alustalla hyvin. Pientä puuhaa riittää toki jatkossakin, mutta näinhän se menee. Voin olla kuitenkin tyytyväinen tässä vaiheessa.
Uuden sivuston synty
Kaikkihan lähti liikkeelle jo monta vuotta sitten. Uudet sivut olisi pitänyt kyllä tehdä jo aikaisemmin, mutta parempi myöhään, kuin ei milloinkaan. Koulussa ollessani ostin Adoben Creative Suite –ohjelmistopaketin, johon sisältyi Dreamweaver. Silloin ajattelin, että alan tekemään sivuja sen avulla. Olisihan se ollut mahdollista, mutta aloin tutkimaan muitakin vaihtoehtoja. Dreamweaverin käyttö olisi tarjoittanut myös HTML:n ja CSS:n syvällisempää opiskelua. Tämä olisi toisaalta ollut mielenkiintoista, mutta luultavasti erittäin aikaa vievää.
Samat sivut pyörivät sekä perinteisellä tietokoneilla, että kaikilla mobiililaitteilla näytön koosta riippumatta.
Markkinoilla on erilaisia julkaisujärjestelmiä (CMS, content management system), jotka toimivat sivuston moottorina. Näillä saa tehdyksi sivut ilman sen kummempia koodailutaitoja, mutta ne antavat kuitenkin tarpeeksi vapauksia erilaisten asioiden toteuttamiseksi. Aivan plug&play-menetelmällä nämä eivät pelaa, eikä sivuja saa valmiiksi samana päivänä. Tai ehkä se on mahdollista, jos julkaisujärjestelmä on tuttu ja julkaistava aineisto valmiina.
Moderni julkaisujärjestelmä tuottaa responsiiviset sivut, eli samat sivut pyörivät sekä perinteisellä tietokoneilla, että kaikilla mobiililaitteilla näytön koosta riippumatta. Enää ei tarvitse tehdä sivusta omaa versiota kännykkää varten. Tämä helpottaa ylläpitoa selvästi.
Julkaisujärjestelmän valinta
Netissä surffailun perusteella esiin nousi kaksi julkaisujärjestelmää, jotka vaikuttivat olevan sopivia omiin tarpeisiin. Nämä olivat WordPress ja Joomla. Molemmilla tuntui olevat omat hyvät ja huonot puolet, joten asia vaati tarkempaa selvittelyä.
Kun molemmista järjestelmistä oli jonkinlainen tuntuma, päätin tehdä sivuston sitten Joomlalla.
Joomla tuntui sitten omaan ajatusmaailmaan paremmalta. Asensin Joomlan ensimmäisen kerran jo monta vuotta sitten, kun se oli versiossa 2.x. Yritin päästä järjestelmään sisään. Perehtymistä se vaati, että oppi ymmärtämään alustan toiminnan ja sai sivuja näkymään.
Aikaa vierähti ja sivuston suunnittelu oli välillä taka-alalla pitkään. Jossain vaiheessa palasin taas aiheeseen ja Joomla oli päivittynyt jo versioon 3. Asentelin sitten uuden version ja aloitin kaiken alusta. Eihän sitä enää muistanut, minne viimeksi oli jäänyt. Nyt apuna oli Lynda.com, jonka mainiolla Joomla 3 –kurssilla sain tehtyä kokeilusivuston jo erittäin hyvään vaiheeseen.
Päätin samaan tahtiin käydä myös Lynda.comin WordPress-peruskurssin läpi ja tein testisivuston myös tällä toisella julkaisujärjestelmällä. Kun molemmista järjestelmistä oli jonkinlainen tuntuma, päätin tehdä sivuston sitten Joomlalla.
WordPress olisi tarjonnut helpomman ja suoraviivaisemman tavan tehdä sivustoa, mutta pidin enemmän Joomlan tavasta ja toiminnasta. Joomla vaatii enempi perehtymistä, mutta siinä on etunsa.
Millainen template, sellainen ulkoasu
Kun Joomlan on saanut asennettua, on sen ulkoasu varsin karu. Pienellä säätämisellä se kyllä muuttuu paljon paremmaksi. Oletusulkoasu ei varmaan pidemmän päälle miellytä, mutta paremman ulkoasun saamiseksi on sitten laajennuksia tarjolla loputtomasti.
PhotoSwipe-kuvagalleria on varmasti yksi parhaista kuvagallerioista, mitä olen käyttänyt. Kuvat latautuvat erittäin sujuvasti ja kuvien selaaminen toimii hienosti myös puhelimilla.
Sivupohjat eli templatet sanelevat sen, miltä sivusto näyttää ja tuntuu. Pohja määrää mm. valikon ja muiden elementtien sijainnin, tyylin, värit, toiminnot ja monet muut asiat, jotka pohjaan on haluttu sisällyttää. Se on siis varsin kokonaisvaltainen paketti. Pohjia on niin ilmaisina, kuin maksullisinakin versioina.
Sopivan templaten metsästys olikin yksi isoimmista jutuista. Pohjia on varmasti satoja, ellei tuhansia erilaisiin tarkoituksiin optimoituna kymmenillä eri sivustoilla, joten niitä oli vaan käytävä läpi ja kokeiltava. Näitä ei tarvitse onneksi asentaa omalle palvelimelle tai koneelle, vaan sivupohjista on tarjolla yleensä hyvät demot. Demosta ei kyllä aina voi kaikkea päätellä, mutta ainakin pääpirteissään sen avulla tietää, mitä on tulossa.
Vastaan tuli montakin hyvää vaihtoehtoa, mutta valitsin lopuksi Gavick Quarkin, jonka kuvagalleria teki vaikutuksen. Sivuton ulkoasu vaikutti myös hyvältä ja selkeältä, eikä hintaakaan ollut liikaa. 39 eurolla pääsi lataamaan sivustoon uutta ilmettä.
Quarkin asennus oli kuin palapeli. Myös dokumentaatio oli hajanainen ja lisäohjeita piti kaivaa eri paikoista, jotta omalle sivustolle saisi demossa esitetyt toiminnot. Siltikään en saanut kaikkea pelaamaan. Onneksi Gavickin sivustolta sai ladattua myös pika-asennuspaketin. Se on täysi Joomla-asennuspaketti, johon sisältyy myös Gavick Quark –template kaikkine demosisältöineen. Tämän paketin avulla alkoi sitten pohjan salat avautumaan.
Pohjassa oleva PhotoSwipe-kuvagalleria on varmasti yksi parhaista kuvagallerioista, mitä olen käyttänyt. Kuvat latautuvat erittäin sujuvasti ja kuvien selaaminen toimii hienosti myös puhelimilla. Mutta tähän sisältyi ongelma. Pohjassa on vaan PhotoSwipe-moottori, ei mitään käyttöliittymää jolla kuvagalleriat saisi tehtyä. Eli käytännössä tämä tarkoittaisi erittäin työlästä operaatiota kaikkien kuvagallerioiden tekemiseen. Tämänhän piti olla helppoa, mutta taisi toisin käydä.
Asetukset
Joomla ja K2 pitävät sisällään melkoisen määrän erilaisia asetuksia. Näiden läpikäymiseen menee aikaa paljon ja sisäistämiseen vielä enemmän. Aina ei ole helppoa huomata, mikä vaikutta mihinkin ja missä järjestyksessä.
Joskus käy niin, että päivä menee huomaamatta jotain pikkuasiaa säätäessä.
Joskus huomaa, että jotain asiaa pitäisi muuttaa. Aina ei vaan tiedä, mistä sen voisi muuttaa. Oikeaa säädintä etsiessä saattaa aikaa mennä paljonkin. Samalla tosin saattaa löytää jotakin muuta kokeiltavaa. Joskus käy niin, että päivä menee huomaamatta jotain pikkuasiaa säätäessä.
SEO
Hakukoneoptimointi (Search Engine Optimization) on tärkeä osa sivustosuunnittelua. Joomla ei ole tässä asiassa aivan parhaimmillaan pakasta vedettynä, ainakaan osoitteen suhteen. Osoiterivillä näkyvät osoitteet, eli URL:t näyttävät kryptisiltä. Tämä on asia, joka ainakin kannattaa laittaa heti kuntoon. Onhan se paljon helpompaa ja selkeämpää, että osoite on lyhyt ja kuvaava, kuin että se sisältäisi kryptisiä lyhenteitä ja erikoismerkkejä mielivaltaisella tavalla. Muistaisitko paremmin heti lukemasi jälkeen osoitteen, joka on:
- www.ilkansivu.net/haakuvaus vai
- www.ilkansivu.net/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=14?
Myös muut asiat kannattaa miettiä kuntoon, että sivut näkyisivät Googlen ja muiden tietokantojen kannalta hyvällä tavalla. Kaikille sivuille kannattaa myös lisätä lyhyt tekstimuotoinen kuvaus tälle varattuun kenttään. Tällöin esimerkiksi Facebookiin jaettuna linkin ohessa on sopiva kuvaus sivun sisällöstä. Ilman tätä tekstiä Facebookiin tulee tekstinpätkä sivun alusta, eikä se monesti näytä kovin kuvaavalta.
Kuvagallerian etsiminen
Kuvagallerioiden ylläpito pitäisi olla helppoa, joten aloin katselemaan sitten sopivaa lisäosaa asian hoitamiseksi. Joomlan lisäosahaussa on gallerioita melkein 200 ja muut kuvien esittämiseen tarkoitetut lisäosat vielä tämän päälle. Tutkin näiden demoista melkein kaikki ja suurin osa tuntui todella huonoilta ja muuten vaan puutteellisilta. Jotkut vaikuttivat olevan sopivia, mutta lähempi tarkastelu osoitti niiden olevankin minun käyttöön puutteellisia.
Simple Image Gallery Pro on ylläpitäjän kannalta helppo ja miellyttävä.
Ehdin ostaakin yhden galleria-plugin ja vasta käytäntö osoitti sen puutteellisen toiminnan. Onneksi sain tästä rahat takaisin. Vastaan tuli sitten eräs PhotoSwipea käyttävä galleria. Itse galleria oli tehty kankeaksi ja rumaksi. Ajattelin, että teen sillä vaan väliaikaisen gallerian, josta kopioin vaan koodin sitten sivuston pohjan ajettavaksi. Mutta eipä sekään pelannut niin kuin ajattelin. Tästä ei saanut rahoja takaisin, mutta menetys oli alle kympin.
PhotoSwipe kummitteli edelleen mielessä, mutta aloin käymään uudelleen läpi erilaisia gallerioita, josko niistä löytyisi tällä kertaa mieleinen. Vastaan tuli nyt mm. Oopstouch Slideshow FX, joka oli muuten hyvä, mutta olisi vaatinut monenlaista lisäosaa vielä, jotta sillä olisi saanut kaiken pelaamaan. Slideshow FX:n tekijä olisi jopa ollut valmis tekemään muutaman muutoksen galleriaan, jotta se olisi muuttunut minulle sopivammaksi. Myös Unite Gallery vaikutti lupaavalta ja hyvää galleriaa haluavan kannattaa siihen kyllä tutustua.
Vastaan tuli sitten Stylewaren tekemä PhotoSwipe plugin. Tämä ei ole varsinainen PhotoSwipe-galleria, vaan tarvitsee kaverikseen JoomlaWorksin Simple Image Gallery Pron. Setti vaikutti niin hyvältä, että päätin ostaa sen. Simple Image Gallery Pro itsessään on gallerian moottori, mutta kympin plugin osaa avata kuvat PhotoSwipe-ikkunaan.
Simple Image Gallery Pro on ylläpitäjän kannalta helppo ja miellyttävä. Kuville saa kirjoitettua erikseen otsikon ja pidemmän kuvauksen. Ja niin monella kielellä, kuin kielivaihtoehtoja on sivustoon asennettu. Lisäksi kuvagallerian voi laittaa vaikka keskelle artikkelia tai blogitekstiä.
Asennuksen jälkeen kaikki ei lähtenyt kuitenkaan aivan suunnitellusti pyörimään. Ilmeni, että kaksi PhotoSwipe-galleriaa taistelee toistensa kanssa. Vaikka sivupohjan asetuksista kytki pohjan oman PhotoSwipen pois päältä, haittasi se silti lisäosana ostetun PhotoSwipen toimintaa. Stylewarella oltiin avuliaita ja antoivat ohjeita, joilla sain gallerian pääpiirteissään toimimaan. Galleria siis toimii muuten, mutta kuvan suurentaminen ei toimi, ainakaan vielä. Täydellinen toiminta vaatisi, että sivupohjan koodista poistaisi kaiken PhotoSwipe-koodin. Tämä tietää ongelmia siinä vaiheessa, kun Gavick päättää joskus päivittää Quarkin.
Stylewarelta annettiin myös ohjeet, miten saan kuvien otsikkotekstit näkymään esikatselukuvien alle. Tässä vaiheessa tuntui kyllä hyvältä, että pitkään hakusessa ollut kuvagalleria alkoi vihdoinkin olla toiminnassa.
Itse pidän tärkeänä, että sain kuviin otsikot ja kuvatekstit. Yleensä kuvagalleriat ovat ilman tekstejä, eikä hyvä kuva tarvitsekaan selittelyä. Mutta itse kyllä tykkään lukea myös kuvan oheen liitettyä tietoa, joten luulen jonkun muunkin haluavan. Myös hakukoneen on helpompi löytää kuva, jos siihen on liitetty tekstitietoa.
Lisäosien haaliminen
Joomlaan on tarjolla erilaisia lisäosia ja laajennuksia, joilla sivustoon saa sellaisia toimintoja, joita itse perus-Joomlassa tai sivupohjassa ei ole valmiina. Kuten tavallista, on lisäosiakin tarjolla läkähdyttävä määrä. Lisäosakirjastoa tutkimalla voi löytää jotakin hyödyllistä, jota ei edes tiennyt tarvitsevansa. Mutta jos jokin tietty juttu tai toiminto on mielessä, niin sitten vaan etsimään sitä sopivaa lisäosaa. Osa on ilmaisia ja osasta joutuu maksamaan. Molemmista vaihtoehdoista voi löytyä hyviä vaihtoehtoja. Tai voi käydä niin, ettei sopivaa lisäosaa tahdo millään löytyä.
Slider
Pitkien artikkeleiden pätkimiseen sopivaa slider-pluginia oli hankala löytää. Muutama hyvältä vaikuttava vaihtoehto löytyikin, mutta niistä yksikään ei toiminut Gavick Quarkin kanssa. Kaikki rullasivat tekstin yleensä sivun loppuun, mikä olisi tehnyt tekstin lukemisesta ärsyttävää. Maksullisista versioista JU Tabsin kehittäjä lupasi tehdä koodiin kuitenkin muutoksen, mikäli ostaisin plugin heiltä.
Ostin sitten tämän JU Tabin ja kehittäjä antoi uuttaa koodia. Uusi koodi esti kuitenkin kuvagallerian toiminnan, joten toistaiseksi slideria ei ole käytössä. Saa nähdä, menivätkö tässä lisäosassa rahat hukkaan.
Sosiaalinen media
Sosiaalinen media on erittäin suuri osa nykyistä maailmaa, joten siellä on oltava mukana. Mutta myös oman sisällön jako sosiaaliseen mediaan on mahdollistettava. Sivupohjassa olisi ollut tarjolla omatkin vaihtoehdot tähän, mutta ne vaan näyttivät sellaisilta, etten niistä tykännyt. Myös monet muut vaihtoehdot olivat vaan rumia, tai muuten vaan hyökkääviä, etten niitä halunnut sivustooni. AddThis olisi voinut ollakin hyvä, mutta napit olivat artikkelin alussa. Halusin napit artikkelin jälkeen. Jos artikkelin luettuaan tykkää siitä tai haluaa jakaa sen, on kätevää, jos sen voi tehdä rullaamatta sivun alkuun.
Sosiaalinen media on erittäin suuri osa nykyistä maailmaa, joten siellä on oltava mukana.
Ultimate Facebook Social Buttons oli sitten sellainen lisäosa, joka osasi näyttää sosiaalisen median nappulat artikkelin alalaidassa ja siistin näköisessä rivissä. Vaikka lisäosa oli maksullinen, tuntui hinta sopivalta, koska se teki hommasta siistin ja helpon. Mutta asennuksen jälkeen nappularivi olikin sitten kuin juosten kustu. Sitten vaan korjauspyyntöä lisäosan kehittäjälle ja melkein heittämällä sainkin vastauksen, jossa oli korjaava CSS-tyyli.
Vuorovaikutus
Kaikki eivät käytä sosiaalista mediaa ja osa haluaa siitä pysyä erossa. Mutta halusin tuoda näille ja miksei myös sosiaalisen median käyttäjillekin vuorovaikutteisia elementtejä.
Kommentointimahdollisuus blogiteksteihin ja kuvagallerioihin tuntui tarpeelliselta. Vaikka tiedän, ettei ole helppoa saada kommentteja kirjoituksiin. Siksi kommentoinnin pitäisi olla helppoa ja vaivatonta. K2 tarjoaa suoran kommentointimahdollisuuden, mutta se näyttää vaan aika karulta. Siksi halusin sen tilalle jonkun paremmin toimivan kommentoinnin.
Kommentointiinkin on tarjolla kaikkea mahdollista ja osa on tyylikkäitä ja helppoja käyttäjälle. Jätin kuitenkin huomiotta lisäosat, jotka vaativat Facebook-profiilin tai muun vastaavan. Tällöin kommentit jäävät saamatta, jos mahdollisella kommentoijalla ei ole vaikkapa Facebook-profiilia.
CComment ja JComments olivat muuten etsimäni kaltaisia, mutta näiden ulkoasu varsinkin puhelimella oli karu. Siksi päätin hylätä ne ja etsiä muuta. Loppupeleissä päädyin käyttämään Disqusia, vaikka sitä ei saakaan omalle palvelimelle. Disqus täyttää kuitenkin muut ehdot hienosti, eli kommentoida voi, vaikka ei olisikaan Facebookissa. Kommentoinkin on kylläkin mahdollista Facebook-tunnuksilla, muttei pakollista. Kauneusvirheenä Disqus toimii kerrallaan vain yhdellä kielellä, eli tämä en saanut kaksikieliseksi.
K2 toi mukanaan myös artikkelin arvostelumahdollisuuden. Normaali Joomlan omien artikkelien arvostelu oli mielestäni kankea, mutta siihen olisi ollut kyllä ilmainen hyvä vaihtoehto. Nyt arvostelu näkyy halutun artikkelin lopussa, mikä on hyvä asia. Joomlan oletustähdet olisivat heti artikkelin alussa, mikä on mielestäni väärä paikka. Eihän artikkelia voi arvostella, jos sitä ei ole vielä lukenutkaan. Nyt artikkelille, esimerkiksi blogitekstille voi antaa arvosanan artikkelin alla olevaa tähteä klikkaamalla.
Mietin pitkään myös kyselyiden tai äänestysten lisäämistä. Hommasin sitten CoreJoomlan Community Polls -lisäosan, jota aion kyllä käyttää erilaisissa tilanteissa tarpeen mukaan. Halpahan tuo palikka ei ollut, mutta vaikutti toiminnoiltaan parhaalta.
Sivustokartta
Sivustokartan tekoon oli ilmainen ohjelma nimeltään Xmap. Se tekee yksinkertaisen sivun, jossa on linkki joka ikiselle sivulle sivustossa. Tämä on pieni ja kevyt toiminnallisuus, jota pidetään ainakin joissakin piireissä tarpeellisena asiana. Itse harvoin käytän sivustokarttaa, mutta tämä saattaa olla hyödyllinen sisällön määrän kasvaessa. Myös hakukoneoptimointiin tällä pitäisi olla suotuisa vaikutus. Hieman ruma ulkoasuhan tuossa on, mutta kokeillaan aluksi sitä.
Varmuuskopiointi
Kun sivustoon on panostanut paljon työtunteja, se on pakko varmuuskopioida talteen. Ei pelkästään tiedostoja, vaan myös tietokanta. Akeeba Backup on ilmainen vaihtoehto, joka kannattaa jokaisen Joomla-kehittäjän asentaa sivustolleen.
Kun sivustoon on panostanut paljon työtunteja, se on pakko varmuuskopioida talteen
Vaikka palveluntarjoaja hoitaa varmuuskopioinnin, aina voi jotakin syystä tietoja kadota. Ja myös haittaohjelmat tai muut haavoittuvuudet voivat altistaa sivuston sisällön menetykselle. Siksi varmuuskopio on otettava vähintään sisällön päivittämisen yhteydessä ja varmuuskopio kannattaa tallentaa vähintään omalle koneelle. Jos varmuuskopio jää serverille, niin sehän saattaa kadota palveluntarjoajan ongelman myötä sivujen mukana.
Logon tekeminen
Jos sivuston tekeminen on ottanut aikaa, niin aikaa meni myös logon tekemiseen. Ensimmäiset aihiot olivat piirretty paperille jo muutama vuosi sitten. Siitä meni varmaan vuosi, että piirtelin lisää ja hahmottelin mahdollista muotoa tulevalle logolle.
Eri versioita kertyi kymmenittäin, ennen kuin oikea, silmää miellyttävä muoto löytyi.
Loppupeleissä pari hahmoa eteni jatkoon, joista piirtelin sitten vielä eri vaihtoehtoja. Logoaihio oli saatava vielä paperilta koneelle ja sehän hoitui skannaamalla. Mutta tämähän ei riitä, vaan pikselikuvasta olisi saatava aikaan vektorikuva, jonka voi sitten skaalata vapaasti haluttuun kokoon.
Vektorikuvan tekeminen onnistuu mm. Adobe Illustratorilla, jonka minulla olikin odottamassa. Vaikka Photoshopin käyttö on tuttua, ei Illustratorilla päässyt alkua pidemmälle ilman opettelua. Ja opettelu kävi näppärästi Lynda.comin Illustrator-kurssilla. Kunhan kurssia oli käynyt riittävän pitkälle, oli mahdollista aloittaa vektoreiden piirtely vedoksen pohjalta.
Alkuperäinen logoaihio muutti muotoaan paljon eri piirtoyrityksen jäljiltä. Eri versioita kertyi kymmenittäin, ennen kuin oikea, silmää miellyttävä muoto löytyi. Aikaahan meni taas kuukausikaupalla, kun koneella ei ehtinyt jatkuvasti olemaan. Mutta luova työ ottaa aina aikansa. Ja jos ei ole inspiraatiota tai seuraavaa ideaa mielessä, niin sittenhän se vasta hankaa on.
Lopuksi oikea muoto tuli valmiiksi ja sitten piti miettiä vielä värejä ja muuta. Tämä olikin sitten helpompi homma ja mukavat sinisen sävyt löytyivät suhteellisen kivuttomasti. Nämä samat sinisen sävyt tulisivat toistumaan myös tulevan sivuston väreissä.
Logosta piti tehdä myös Lightroomiin vesileimat, jotka laittaisin kaikkiin sivustolle tuleviin kuviin. Yritys ja erehdys –menetelmällä sopiva koko ja paikka löytyivät. Galleriakuvissa oikea paikka vesileimalle on oikea alareuna. Tällöin galleriaa katsellessa vesileima ei mene kuvatekstien kanssa pahasti päällekkäin.
Vesileima ei saa olla liian suuri, eikä myöskään keskellä kuvaa. Nykyisellään kuvavarkaan on tosin helppo leikata vesileima pois, mutta en halua tuhota katselunautintoa vesileiman aggressiivisella käytöllä.
Sisältö ratkaisee
Mitäpä sitä komeilla kuorilla, jos sisältö puuttuu. Tarjoan sivustolla erilaisia valokuvauspalveluita. Aikaisemmin olin tarjonnut hääkuvauspalveluita omalla sivustollaan. Aluksi ajattelin pitää hääkuvauksen erillään edelleenkin, mutta sitten ajattelin yhdistää sen tähän samaan sivustoon.
Vaikuttavimpia katseluelämyksiä saa, kun kuva täyttää koko ruudun.
Hääkuvaus on valikossa kuitenkin omana kohtanaan, eikä samassa paikassa muiden kuvauspalveluiden kanssa. Hääkuvaus on kuitenkin ollut se ainoa kuvauspalvelu, jota olen aktiivisesti tarjonnut ja markkinoinut. Nyt haluan kuitenkin tarjota muutakin. Ehkä laitan jossain vaiheessa hääkuvauksen kuvaukseksi muiden joukkoon, mutta nyt tämä ratkaisu tuntuu sopivalta.
Kuvagalleriat on tärkeä osa sisältöä. Osa gallerioista pitää sisällään myös matkakertomuksia. Matkakertomukset voisivat toisaalta olla myös osa blogia, mutta matkakertomukset ovat toisaalta sisältyvät aika luonnollisesti kuvien joukkoon.
Entä sitten kuvien koko? Olen huomannut, etten jaksa ollenkaan katsella sellaisia kuvagallerioita, joissa kuvat ovat postimerkin kokoiset. Vaikuttavimpia katseluelämyksiä saa, kun kuva täyttää koko ruudun. Päädyin sitten laittamaan kuvan pidemmän sivun 1920 pikselin mittaiseksi Full HD -resoluution mukaan.
JPG-kuvan pakkausaste piti myös harkita sopivaksi. Liian hyvälaatuista kuvaa ei nettiin kannata laittaa, riittävän hyvä riittää. Mikäs on sitten riittävän hyvä? Testailin eri pakkausasteita ja Lightroomin laatutaso 65 tuotti sopivaa jälkeä. Pienet yksityiskohdat eivät vielä puuroutuneet ja sillä sai myös tiedostokokoa pienennettyä. Liian suuret tiedostot syövät osaltaan myös webbihotellin kuukausittaista käytettävissä olevaa kaistaa, joten senkin vuoksi oli järkevää hakea sopiva suhde kuvan koon ja laadun välille.
Bloggaus
Blogin aloittaminen on pyörinyt pitkään mielessä. Nyt se sitten alkoi tämän postauksen myötä. Aihepiirinä tulevat olemaan vahvasti kamerat ja valokuvaus. Mutta muitakin aiheita varmasti tulee jossain vaiheessa.
Työn puolesta pääsen käsiksi uusiin malleihin tuoreeltaan, joten laitteista kirjoittaminen on sitä myöten helppoa. Laitteita tulee markkinoille tosin siihen tahtiin, etten varmasti kaikkea ehti testaamaan, mutta se ei ole tarkoituskaan. Kirjoitan niistä tuotteista, joita pidän itselleni tärkeinä tai muuten vaan mielenkiintoisina.
Mitäs mieltä sinä olet, vieläkö uudelle blogille on sijaa tai tarvetta, vai joko tarjontaa on tarpeeksi?
Käyttöliittymä
Eikö se riitäkään, että vaan lisäilee sisältöä? Ei riitä. Sivun suunnittelijan tehtävä on tehdä myös navigointi, eli valikot yms. Sopivan valikkorakenteen kehittely ja toimiva navigointi oli myös tärkeässä osassa. Joka paikkaan pitäisi päästä nyt helposti yhdellä tai kahdella klikkauksella.
Menu näyttäisi melkoisen täydeltä puhelimessa, koska siinä koko menurakenne alavalikoineen avautuu kerralla näyttöön. Tämä on hienoinen ongelma, mutta estin kakkostason valikoiden näkymisen puhelimissa. Kakkosvalikko on sitten artikkelin jälkeen omana moduulinaan, joten myös puhelimella pääsee surffaamaan kaikkialle.
Kuvagallerioiden ja blogitekstien lisääntyessä saattaa olla edessä joidenkin asioiden muuttaminen. Mutta tässäkin on jo odottamassa pari juttua. Mm. edelliseen ja seuraavaan blogitekstiin pääsee suoraan tekstin lopusta.
Oppia kannattaa hakea vaikka Maikkarin sivuilta. Aina kun he ovat tehneet sinne viime vuosina muutoksia, käyttö on pöytäkoneella mennyt joka kerta huonompaan suuntaan. Jos MTV:n uutisia haluaa lukea, pitää käyttää mobiilisovellusta. Tuota tilannetta halusin välttää.
Kaksikielisyys
Mietin sitä, pitäisikö sivustosta tehdä kaksikielinen, kuten aikaisemmastakin. Jos sivusto on vaan Suomeksi, tekisi se hommasta paljon yksinkertaisemman. Toisen kielen lisääminen lisää aina myös työtä.
Halusin kuitenkin tarjota sivut suomen lisäksi myös englanniksi, koska tällöin näkyvyyttä tulee myös enemmän. Pelkästään suomeksi kirjoitettua sisältöä tai kuvagallerioita ei välttämättä Googlekaan näytä maamme rajojen ulkopuolella. Englanniksi kirjoittaminen parantaa myös kielitaitoa. Mutta tässä vaiheessa tuntuu, etten luultavasti ehdi kaikkia blogitekstejä kääntää. Aluksi riittää, että sivusto on muilta osin kaksikielinen.
Loppupäätelmät
Nyt kun kokemusta on yhden sivuston tekemisestä, olisi uuden sivuston tekeminen jo paljon helpompaa ja osaisi ottaa huomioon asioita eri kantilta. Sivupohjan valitsisin nyt toisin perustein, koska sopiva kuvagalleria on tiedossa. Toisen sivupohjan myötä myös saattaisi jotkut lisäosat jäädä tarpeettomaksi. Tai nykyisessä pohjassa toimimattomat lisäosat voisivatkin toimia. Mutta sitäpä ei kokeilematta tiedä.
Sivupohjan valitsisin nyt toisin perustein, koska sopiva kuvagalleria on tiedossa.
Olisi hyödyksi opetella enemmän HTML:ää ja varsinkin CSS:ää. Näiden taitojen avulla pienten juttujen saaminen mieleiseksi olisi paljon helpompaa. Onneksi foorumit tai sitten lisäosien kehittäjät auttavat tietämättömiä.
Sivuston kehitys ja ylläpito taitaa olla vaan aika loputon operaatio, mutta mielenkiintoinen sellainen. Pitää pysyä kärryillä, miten nettitekniikat muuttuvat ja kehittyvät. Samalla voi miettiä sivuille uusia toimintoja tarpeen mukaan uusilla lisäosilla tai vanhoja korvaten. Sisällön kasvaessa uusille toiminnoille saattaa tulla yllättävää tarvetta.
Uusien sivujen kuvat ovat nyt selvästi aikaisempaa suurempia, joten luultavasti joudun päivittämään jossain vaiheessa myös webbihotellin pakettia suurempaan. Eikä pelkästään tallennustilan puolesta, vaan myös kuukausittainen liikennöintikapasiteetti uhkaa jäädä pieneksi.
Tähän on nyt varmasti parempi lopettaa tämä teksti, ettei nyt ihan mahdottomaksi veny. Kirjoita toki kommenttikenttään omat mietteesi näistä sivuista tai tästä blogista. Tai klikkaa vaan tähteä.
Uuden sivuston viimeistely oli melkoinen urakka, eikä ole hetkeen ehtinyt edes kuvailemaan. Mutta nyt kun sivut ovat valmiit, niin pääsee taas harrastamaan.
Index, follow.
Jätä kommenttisi