Polar M600 ja Suunto Spartan Ultra parin päivän pikakokeilussa
- by Ilkka Rytkönen
Kotimaista osaamista
Suomessa ollaan pitkälti omavaraisia urheilukellojen tuottajina, sillä täällä toimii kaksi alan tunnettua toimijaa, Suunto sekä Polar. Kummallakin on hieman toisistaan poikkeavat tuotevalikoimat, mutta jonkin verran myös samoista ostajilta kilpailevia laitteita. Kumpikin valmistaja julkaisi uudet, malliston yläpäähän sijoittuvat laitteensa viime vuoden puolella. Pääsin kokeilemaan kumpaakin, eli Polarilta M600-mallia ja Suunnolta Spartan Ultraa.
Spartanit tehdään Kaukoidän sijaan Suomessa käsin.
Polar M600 ja Suunto Spartan Ultra ovat sen verran eri tyyppisiä kelloja ja eri hintapointeissa, etteivät nämä varmaan kilpaile samasta ostajakunnasta. M600 on Android Wear -käyttöjärjestelmällä oleva älykello täydennettynä Polarin urheilusovelluksella, kun taas Spartan Ultra on enempi seikkailu-urheilijan rannetietokone. Halusin kuitenkin kokeilla, miten nämä kaksi soveltuvat päivittäiseen käyttöön sekä urheilukelloiksi. Urheilulajeina minulla on pääsääntöisesti rullaluistelu sekä hiihto. Tykkään saada lenkiltä tarkkaa statistiikkaa.
Suunto Spartan Ultra
- Paino 77 g
- Kehä ruostumatonta terästä
- Safiirilasi
- Akunkesto 15 päivää, tarkimmalla GPS:llä 18 h, virransäätötilassa 26 h tai 65 h
- GPS +Glonass
- Vesitiivis 100 m
- Värinähälytys
- Kosketusnäyttö, 320 x 300 pikselin resoluutio
- Barometrinen korkeusmittaus
- Digitaalinen kompassi
- Palautumisaika kellossa
- Bluetooth Smart
- Suunto Movescount –pilvipalvelu
Spartan laskettiin markkinoille ehkä turhankin varhain, sillä ohjelmistopuoli oli vielä keskeneräinen.
Premium-luokkaan hamuava Suunto Spartan Ultra on Suunnon uusin urheilukello, joka tuli markkinoille viime vuoden puolla. Perusvesiota myydään n. 600 euron hintaluokassa, eli sen vuoksi kellolta voidaan odottaa tavallista enemmän. Spartanit tehdään Kaukoidän sijaan Suomessa käsin, mikä on harvinaista näinä päivinä teknisen laitteen kohdalla.
Suunnon valikoimassa on erilaisia kelloja niin paljon, että kaikkien niiden erojen ja ominaisuuksien selvittäminen vaatii paljon perehtymistä. Spartan mallistokaan ei rajoitu yhteen, vaan siitä on erikseen titaaninen versio kalleimmassa hintapisteessä sekä karsitumpi ja halvempi Spartan Sport –sarja. Kun tähän lasketaan mukaan värivaihtoehdot ja versiot sykevyöllä ja ilman, eri versioiden määrä kipuaa 18:aan. Nyt markkinoille tuli lisäksi vielä Spartan Sport Wrist HR, jossa on rannepulssimittaus. Testissä on nyt siis Ultra, eli siinä on käytännössä tämän mallisarjan kaikki herkut. Rannepulssimittausta en laske tässä yhteydessä herkuksi, enkä tärkeäksi valintaperusteeksi. Näin ainakin aiemmin ajattelin, mutta Wrist HR –versio ilmeisesti käyttää rannepulssimittausta hyväkseen aktiivisuudenseurannassa, jolloin toiminnolle voisi olla käyttöä.
Ei kosketusnäyttö tämänkään laitteen käyttökokemusta paranna.
Spartan laskettiin markkinoille ehkä turhankin varhain, sillä ohjelmistopuoli oli vielä keskeneräinen. Ennakkoon ilmoitettiin, mitä uusia juttuja kellon on tulossa ja milloin. Eli firmiksiä on ollut asennettavaksi asti, mutta se nyt ei iso riesa ole. Suunnon sivujen ominaisuuslistaa tutkimalla huomaa, että aika monen asian kohdalla lukee: "tulossa". Kello tulee siis muuttumaan vielä, ehkä reilusti. Sen vuoksi tämä teksti tulee vanhenemaan ja kaikki asiat eivät pidä välttämättä jossain vaiheessa paikkaansa.
Kello toimitetaan pahvisessa pakkauksessa, jossa on itse laitteen lisäksi latauskaapeli ja sykevyö. Latauskaapeli napsahtaa magneetilla kellon kiinni ja pysyy siinä hyvin. Lataus onnistuu millä tahansa USB-laturilla tai tietokoneen USB-liitännästä. Magneetti on erittäin voimakas ja metallipintaan tarttuessaan jopa hieman hankala irrottaa.
Spartan kysyy heti aluksi kaikenlaisia perustietoja käyttäjästä. Halusin hyppiä ne ohi, koska minun tiedot oli jo tallessa Suunnon Movescount-palvelussa. Kuittasin siis kaikki oletusasetuksissaan läpi. Suunto Moveslink käyntiin Windowsilla ja kelloa synkronoimaan. No ei, mitään ei tapahdu. Uuden kellon myötä Suunnolta on tullut uusi synkronointiohjelma, nimeltään Suuntolink. Vaikka Movescountiin kirjautui sisälle sekä Suuntolinkissä, että Movescount-sivustolla, en saanut kelloa synkronoimaan asetuksia. Lopuksi synkronointi käynnistyi, mutta puhelimen avustuksella. Kello oli kuitenkin väärässä ajassa, mutta se korjaantui muuttamalla aikavyöhyke oikeaksi. Tämä tieto ei tule siis Movescountista, vaan on kellokohtainen.
Käyttöliittymä poikkeaa aikaisemmista Suunnon tuotoksista sen verran, että hetken joutuu asetuksia ja toimintoja etsimään. Suurin muutos vanhaan on kosketusnäyttö. En ole urheilukelloissa kosketusnäytön ystävä, eikä kosketusnäyttö tämänkään laitteen käyttökokemusta paranna. Pikemminkin päinvastoin. Spartanin prosessori vaikuttaa alitehoiselta, sillä kello reagoi tuskastuttavan hitaasti kaikkiin toimintoihin. Eikä kosketusnäytön tuntumakaan ole parhaasta päästä. Onneksi tähän kelloon laitettu näppäimet, joilla voi käytännössä tehdä kaiken. Suunnon kellot eivät ole olleet niitä kaikkein vikkelämpiä reagoimaan näppäimiin. Spartan on tässä suhteessa ehkä kuitenkin vanhempia malleja parempi. Viimeisimpien, huhtikuussa 2017 julkaistujen päivitysten jälkeen kosketusnäytön vaste on parantunut jo kohtuulliselle tasolle.
Polar M600
- Android Wear 2.0 -käyttöjärjestelmä
- 4 Gt tallennustila / 512 Mt RAM
- TFT-kosketusnäyttö, 240 x 240 pikselin resoluutio
- Paino 63 g
- Akunkesto 2 päivää androidissa, 1 päivä iPhonessa, GPS päällä 8 h
- GPS + Glonass
- Palautumisaika Polaw Flow –palvelussa
- Toimii aktiivisuusrannekkeena sekä seuraa unen laatua
- Vesitiivis
- Värinähälytys
- Bluetooth Smart
- Wifi
- Polar Flow –pilvipalvelu
Heiveröinen magneetti pitää latausliitintä paikoillaan ja se irtoaa suhteellisen helposti.
Suunnon tapaan Polar toimitetaan myös pienessä pahvilaatikossa, jossa on kellon lisäksi latauskaapeli. Polar M600 on valmistajan ensimmäinen varsinainen älykello ja käyttää Android Wear -käyttöjärjestelmää ja sen uusinta 2.0 versiota. Testin aikana versiona oli vielä vanhempi käyttöjärjestelmäversio, mutta tässä arvostelussa en ole juuri älypuolen toimintoihin ottanut kantaa. Luonnollista on siis kellon käyttäminen kosketusnäytön kautta, mutta mukaan on mahdutettu kaksi fyysistä painiketta. Vasen painike toimii takaisin-näppäimenä tai päävalikossa painettuna sillä saa sovellusvalikon auki. Pitkään painamalla esiin tulee Googlen puheentunnistus. Keskellä olevalla näppäimellä pääsee suoraan Polarin omaan sovellukseen. Eli siitä voi käynnistää harjoituksen, tutkia päivän aktiivisuutta, sekä synkronoida tiedot puhelimen Polar Flow –sovellukseen. Polar M600:n käyttökokemus on samanlainen, kuin melkein millä tahansa Android Wear –kellolla. Kosketus pelaa myös käsineillä sujuvasti. Kelloa pystyy ohjaamaan kosketuksen ja puheen lisäksi myös erinäisillä ranneliikkeillä.
Kahdella fyysisellä painikkeella ja kosketusnäytöllä ei vaan edes hyvää mielikuvitusta käyttämällä voi saada aikaan sellaista järjestelyä, että kelloa olisi mukava ja sujuva käyttää eri tilanteissa.
Synkronointi ja käyttöönotto tapahtuu aina puhelimen tai tabletin kautta. Android Wear -laitetta ei voi parittaa uuteen puhelimeen ilman sen palauttamista tehdasasetuksiin. Kellon saa kyllä tietokoneeseen kiinni USB-kaapelilla, mutta ainoastaan latausta varten. Latauskaapeli on sama, jota käytetään myös Polar Loopin kanssa. Heiveröinen magneetti pitää liitintä paikoillaan ja se irtoaa suhteellisen helposti. Magneetti voisi siis olla tehokkaampi, jotta latausliitin ei vahingossa irtoaisi. Lataaminen tulee tutuksi, sillä akku kestää reilun vuorokauden iPhonen kanssa ja Androidissa virran pitäisi riittää kahdeksi päiväksi. GPS:n käyttö kuluttaa virtaa normaalitilaa enemmän, kuten muissakin vastaavissa tuotteissa. GPS:n lisäksi kello havaitsee myös Glonass-satelliitit ja pikaisen kokeilun perusteella paikannus käynnistyi nopeammin, kuin V800:ssa. Tämä asia tosin vaatisi useamman päivän seurannan, ennen kuin varmaa päätelmää voisi tehdä.
Kielivaihtoehtoja ei ole niin paljon, kuin muissa Polarin kelloissa ja mm. suomi puuttui alun perin. Android Wear 2.0:n myötä kello oppi myös kotimaisen kielen. Laitteen rannekkeen saa tarvittaessa vaihdettua helposti itse. M600:ssa on automaattinen tietojen synkronointi, joten varsinaista pakotettua synkronointia ei tarvitse tehdä. Tämä onkin melkein ainoa toiminto tästä laitteesta, jota kaipaan V800:aan.
Kosketusnäytön hankaluus urheilukellossa
Suhtaudun hieman skeptisesti kosketusnäyttöihin ja optiseen sykkeenmittaukseen vakavasti otettavassa urheilukellossa. Molemmat testatuista kelloista ovat kosketusnäytöllisiä, mutta sisältävät myös muutaman fyysisen painikkeen. Molemmat kellot osaavat näyttää puhelimesta ilmoitukset ja saapuvan puhelun nimen tai numeron. Luonnollisesti älytoiminnot ovat monipuolisemmat Polarissa, johon saa ladattua Googlen Play-kaupasta kaikkea tarpeellista tai tarpeetonta.
M600:n Näytön kirkkaus ja kontrasti tuntui olevan riittävä myös aurinkoiselle kelille, vaikka kunnon kesäkeleissä en asiaa päässytkään kokeilemaan. Kosketusta se tottelee juohevasti ja kellon suorituskyky tuntui olevan riittävällä tasolla. Automaattinen valaisu on hyvä hämärässä, mutta nukkuessa ärsyttävä. Näytön voi laittaa automaattisammutukselle ja tällöin kellotaulu on mustana valtaosan ajasta. Kello on kädessä miellyttävä, aavistuksen V800-mallia kevyempi.
Koska kello on tehty urheilukäyttöön, on se myös vesitiivis. Urheillessa M600:n käytettävyys ei ole parhaalla tasolla, mikä ei sinällään yllätä. Kahdella fyysisellä painikkeella ja kosketusnäytöllä ei vaan edes hyvää mielikuvitusta käyttämällä voi saada aikaan sellaista järjestelyä, että kelloa olisi mukava ja sujuva käyttää eri tilanteissa. Jos kelloon olisi lisännyt pari painiketta lisää, niin käytettävyys olisi niiden avulla saatu nostettua uudelle tasolle. Toki on käyttäjäkohtaista, miten nappien puute vaikuttaa omaan käyttökokemukseen.
Spartanin näyttö on esisilmäyksellä pettymys. Mainoskuvien kirkas ja värikäs näyttö onkin suhteellisen väritön ja kontrastiton. Olisiko tällä haettu mahdollisimman pitkää akunkestoa, sillä Suunnon akku kestää perustilassa muutaman viikon ja GPS päällä useisiin kilpailijoihin verrattuna selvästi enemmän. Ensisilmäyksellä himmeältä näyttänyt näyttö alkaa urheillessa näyttää täysin asialliselta. Kontrasti ja selkeys on varsinkin Ambit-sarjaan verrattuna paljon parempi. Taustavalo menee päälle hetkeksi jotain näppäintä painamalla. Aluksi takaisin-näppäimen puuttuminen ärsyttää, koska takaisin pääsee vain kosketusnäytön kautta. Näin siis kuvittelin. Onneksi hoksasin jossain vaiheessa, että pitkä keskinäppäimen painallus tuo valikoissa pykälän verran taakse. Erillinen, neljäs tai viides painike olisi kyllä silti näppärämpi, kuten muissakin paremman luokan urheilukelloissa.
Optinen sykemittaus, tai paremminkin pulssi
Polarissa on rannesykemittaus, tai parempi olisi puhua pulssista. Rannemittaus ei nimittäin pääse näkemään sydämen sähköistä toimintaa erillisen sykevyön tapaan, vaan tällainen optinen anturi havaitsee vaan vesisuonen pullistelut. Yleisesti ottaen tällaiset tuppaavat päivittämään tilannetta hieman harvakseltaan, joten nopeissa spurteissa sykenäyttö laahaa perässä. Suunto mittaa sykettä ainoastaan vyön avulla, mutta siitä on olemassa rannepulssiversio, Spartan Sport Wrist HR. Sport Wrist HR –versiota saa myös sykevyön kera, jolloin se on valmis paketti kaikkeen urheiluun. Pakkauksessa on mukana miellyttävä tekstiilivyö pienikokoisella sykesensorilla.
Ennen lenkkiä kuvittelin, että rannemittaus toimisi edes auttavasti.
Rannepulssimittauksen haittapuoli tuli vastaan heti ensimmäisellä rullaluistelulenkillä. Kylmään vuodenaikaan lenkille ei voi lähteä t-paidassa, joten kello jää hihan alle piiloon. Kesken lenkin on siis hankala katsoa sykkeitä tai muuta statistiikkaa. Normaalisti laitan kellon hihan päälle, jolloin kellon käyttäminen ja tietojen tarkastelu on helppoa. Optinen sykesensori ei tietenkään näe hihan läpi verisuonia, joten sykevyö on pakollinen lisävaruste tässä tapauksessa.
Optinen pulssimittaus suoraan ranteesta ei kuitenkaan pääse edes lähelle varsinaisen sykevyön tarkkuutta nopeissa muutoksissa. Ennen lenkkiä kuvittelin, että rannemittaus toimisi edes auttavasti. Mutta optisen sensorin sykelukemat pysyttelivät ihmeellisen matalalla kaiken aikaa. Tein sitten rivakan, noin minuutin mittaisen vedon. Kellon mukaan maksimisyke jäi selvästi alle 150 lyöntiin minuutissa, vaikka tuntuma kertoi paljon korkeammista lukemista. Kääntöpaikalla kiristin kellon ranneketta ja palatessa tein toisen minuutin vedon. Pinnistin kunnolla ja nyt maksimiksi jäi 161 bpm. Normaalisti tuollaisessa maksimisykkeeksi tuppaa kuitenkin tulemaan 20-30 lyöntiä korkeampia arvoja. Myöhemmin talvella mittasin maksimisykkeekseni lukeman 197, joten siitä jäätiin kyllä kauaksi. Muutenkin syke vaikutti pysyvän kaiken aikaa siellä n. 150 lukemissa. Valitettavasti minulla ei ollut lenkillä nyt verrokkina toista mittaria, josta verrata lukemia.
Rullaluistelulenkki Polar M600:n kanssa
Sain onneksi toisen mahdollisuuden M600:n kokeiluun ja nyt verrokkina oli samoissa olosuhteissa Polar V800. 25 km hiihtolenkin alkupuoli oli intervalliharjoitusta ja loppuosa tasaisempaa menoa. M600:n optinen mittaus näytti keskisykkeeksi 10 lyöntiä vähemmän, kuin V800. Lisäksi maksimisyke jäi myös alemmaksi odotetusti. Yllättävästi tässä ei eroa kovin paljon ollutkaan. Mutta intervalleissa minuutin vetojen suhde keskisykkeessä M600:n ja V800 meni seuraavasti kolmen vedon osalta: 163-180, 171-190 ja 169-184. Kuntopiirissä keskisykkeen eroksi laitteiden välille tuli 7 lyöntiä minuutissa.
Olen huomannut ihmisten kaipaavan ja haluavan enenevässä määrin rannesykemittareita. Monet tuntuvat kokevan erillisen sykevyön hankalana. Itse en ole kyllä vyöstä luopumassa, eikä nykyiset vyöt ole mielestäni yhtään hassumpia. Testimielessä olen urheillut jopa kahden vyön kera yhtä aikaa, eikä sekään vielä tunnu huonolta. Kokeilemalla löytyy varmasti sopiva vyön tiukkuus. Tällöin vyö pysyy kovassakin menossa hyvin paikoillaan, eikä vyön olemassaoloon kiinnitä lenkin aikana sen kummempaa huomiota.
Lenkillä ja vapaalla
Käytännön elämässä Polar M600 on kaksijakoinen laite. Android Wear -käyttöjärjestelmän ansiosta kelloon voi ladata monenlaista sovellusta, kun kelloa käyttää Android-puhelimen kanssa. Kello toimii myös iPhonessa, mutta ladattava sisältö rajautuu uusiin kellotauluihin. Kelloa voi ohjata puhekomennoilla ja siinä on Googlen perustoiminnot. Päivityksen yhteydessä M600:n tuli mahdollisuus ottaa väliaika keskipainikkeella, mikä on hyvä asia. Ranneke on silikonia, joten väliajan ottaminen on hankalaa talvisaikaan. Hihansuu tarrautuu nimittäin rannekkeeseen aika hanakasti kiinni. Urheilusovellus pyörii taustalla, joten kellon muut toiminnot ovat käytössä myös lenkin aikaan. Kuntopiirissä huomasin jossain vaiheessa, ettei ajanoton sekunnit päivity kovin tiuhaan. Jossain asennossa kello luulee, että käyttäjä on nukkumassa ja näytön päivitystahti hidastuu. Toivottavasti tähän bugiin tulee korjaus, sillä eihän minkään virransäätön pitäisi mennä päälle suorituksen aikana.
M600 osaa antaa muiden Polareiden tapaan palautteen harjoituksesta lenkin keston ja intensiteetin perusteella. Tämä on hyvä asia ainakin peruskotitarvekuntoilijan kannalta.
Polarin muissa urheilukelloissa on kaikkea pientä, joka on jätetty M600:sta pois. Yksi näistä toiminnoista on kuntotesti, joka mittaa käyttäjän hapenottokykyä ja asettaa sen perusteella sykerajat automaattisesti. Kuntotesti olisi luultavimmin helpoimmin toteutettavissa sykevyön avulla, mutta toisaalta Garmin lupaa kuntotestin ja hapenottokyvyn selvittämisen rannemittauksella vivosmart 3 -aktiivisuusrannekkeessa. Palautumisen tilaa ei näe suoraan kellosta, mutta Polar Flow –nettipalvelu näyttää sen. Tietoa ei ole tarjolla puhelimen sovelluksella, vaan Flow-palveluun on mentävä nettiselaimella. Kenties nämä ja muita toimintoja tulee kelloon joskus myöhemmin julkaistavien päivitysten myötä.
M600 osaa antaa muiden Polareiden tapaan palautteen harjoituksesta lenkin keston ja intensiteetin perusteella. Tämä on hyvä asia ainakin peruskotitarvekuntoilijan kannalta ja voi motivoida liikkumaan enemmän ja paremmin. Tässä yksi esimerkki Polarin antamasta palautteesta.
Kovatehoinen harjoitus +. Tämä harjoitus lisäsi kehosi kykyä kestää anaerobista rasitusta. Se paransi maksimihapenottokykyäsi (VO2max) ja tehokkuuttasi. Se myös auttoi parantamaan nopeutta, jolla maitohappoa ei vielä muodostu. Harjoituksen pitkä kesto lisää rasituksen sietokykyä tällä nopeudella. Tällä harjoitusteholla keho käyttää energialähteenään pääasiassa hiilihydraatteja.
Aktiivisuuden mittaus seuraa kaiken aikaa päivittäistä aktiivisuutta ja myös unta. Unesta näkee kokonaisunen lisäksi sikeästi ja levottomasti nukutun ajan. Kello osaa itse aistia nukkumaanmenon ja heräämisen. Toiminto olisi parempi, jos unen vaiheita saisi selkeän kaavion Garminin tapaan. Jos on liian pitkään paikoillaan, kello patistaa liikkeelle. Aktiivisuuden seuranta perustuu käden liikkeisiin, joten se ei sellaisenaan sovellu liikuntaan, jossa käsi ei liiku. Ja vaikka liikkuisikin, niin kellon havaitsema aktiivisuus jää paljon todellisen alapuolelle, ellei liikuntaa varten ole ensin käynnistänyt harjoitusta, jolloin pulssinmittaus on käytössä.
Polar on mennyt tässä vaan astetta pidemmälle ja osaa kertoa myös elimistön rasitustason ja hillitä tätä kautta mahdollista ylikunnon vaaraa paremmin.
Suunto Spartan Ultra on kelloksi kookas ja painoa sille on kertynyt 77 grammaa. Koko ja paino eivät kuitenkaan tunnu käytännössä pahoilta ja kello on ranteessa miellyttävän tuntuinen. Ranneke on sen verran pitkä, että sen voi laittaa takin hihan päälle. Hihan päällä olevaa kelloa on helppo katsoa kesken lenkin, samoin näkymien vaihtaminen käy näppärästi. Kosketusnäyttö ei reagoi hanskat kädessä, mutta tästä ei ole haittaa. Kaiken voi tehdä näppäimillä, joten siltä osin kaikki on kunnossa.
Pakkanen ei aiheuttanut kellolle mitään ongelmia, kuten ei pidäkään. Väliajan ottaminen onnistuu helposti yhdellä napinpainalluksella. Näkymiä voi myös vaihdella tarpeen mukaan. Lajin voi vaihtaa toiseen kesken kaiken, ilman rajoituksia. Eli vaihto onnistuu vaikka vuoristovaelluksesta juoksumattojuoksuun tai avovesiuintiin. Näppäimet saa tarvittaessa lukittua, mutta en kokenut sitä tarpeelliseksi. Kello ei missään vaiheessa tehnyt omiaan. Lenkin loputtua kello kysyy harjoitusfiiliksen ja näyttää yhteenvedon.
Hihan päällä olevaa kelloa on helppo katsoa kesken lenkin, samoin näkymien vaihtaminen käy näppärästi.
15 km hiihto Movescountissa, Suunto Spartan Ultra
Palautumisaika näkyy suoraan kellosta, kuten myös yhteenveto viimeisistä harjoituksista. Palautuminen on pelkkä tuntimäärä, mikä sinällään on hyvä asia. Polar on mennyt tässä vaan astetta pidemmälle ja osaa kertoa myös elimistön rasitustason ja hillitä tätä kautta mahdollista ylikunnon vaaraa paremmin. Ilmanpaineen seuranta on ollut Suunnon paremmissa kelloissa jo ainakin yli 10 vuoden ajan ja on onneksi myös Spartanissa. Kaavio näyttää 12 tunnin ilmanpaineen kehityksen, josta voi päätellä tulevaa säätä. Tästä on ehkä enemmän hyötyä takamaaseikkailijoille, mutta kotitarvemeteorologillekin se on hauska lisä.
Navigointi on mukana, kuten olettaa saattaa. Reitti pitää tehdä tietokoneella, eikä kellolla toi tallentaa vaikkapa auton sijaintia tai muuta kohdetta. Tämäkin puute pitäisi korjautua tulevien päivitysten myötä. Aluksi tarjolla oli vain GPS-pohjainen navigointi, mutta viimeisin päivitys toi mukanaan Glonass-tuen. Karttoja kelloon ei sentään saa, mutta kuljettu reitti näkyy viivana näytöllä.
Suunnolta on puuttunut aktiivisuusrannekkeet tai aktiivisuutta yleisellä tasolla seuraavat urheilukellot. Ehkä kellon kohderyhmät on nähty sen verran liikkuvaisena, etteivät he enää tarvitse muuta muistuttajaa tai mittausta muun liikunnan päälle. En Spartanistakaan aktiivisuusranneketoimintoa löytänyt, vaikka askeleet se kyllä mittasi. Nyt kun katsoo Suunnon sivuja, niin siellä on kyllä 24/7-aktiivisuudenseuranta mainittuna, eli se on varmaan täydentynyt viimeisillä päivityksillä.
Vaikka kello on kookas, en kokenut sitä ongelmallisena. Tätä voi pitää ranteessa myös vapaa-ajalla kellon korvikkeena ja puhelimen ilmoitusten näyttäjänä. Tyyli- ja ulkonäköseikat ovat tietysti makuasioita, mutta ainakin pidän Suunnon muotoilusta ja tuntumasta.
Jälkipelit pilvipalveluissa
Nykyaikainen urheilukello on pitkälti riippuvainen pilvipalveluista. Tämä on toisaalta huoletonta, sillä mitään tietoja ei tarvitse varmuuskopioida, kuten oli aikanaan koneella paikallisten urheilusovellusten kanssa. Harjoituspäiväkirjat ja muut asiat ovat aina mukana taskussa älypuhelimen kautta.
Polar Flow
Polar Flow on verrattain uusi palvelu, joka tuli käyttöön muutama vuosi sitten. Sivuston ilme on nykyaikainen, raikas ja selkeä. Harjoituspäiväkirjoista voi kaivella kaikenlaista statistiikkaa ja suunnitella tulevia harjoituksia. Täältä voi katsoa myös tietyn lajin yhteenvedon halutulta aikajaksolta, eli esim. talven hiihtokilometrit voi tarkistaa helposti, vaikka kausi jakaantuu kahdelle eri vuodelle. Jos hiihtää sekä perinteistä ja vapaata, niin nämä voi eritellä, tai laskea yhteen. Hienoa työtä tältä osin, Polar!
Harjoitukset voi siirtää myös M600:aan, joten tätä kautta on mahdollista tehdä myös intervalliharjoitukset, mikä ei suoraan kellosta onnistu. Sama palvelu toimii kaikille Polarin nykylaitteille. Flow-palvelusta voi hallita myös lajeja, jotka ovat kellossa käytettävissä. Uusimmalla Polar Flow –mobiilisovelluksella voi myös hallita lajiprofiileja sekä kellossa olevia näkymiä. Ei ole pitkä aika siitä, kun tämä ei vielä ollut mahdollista.
Flow osaa näyttää myös aktiivisuus- ja unitiedot ja yhteenvedot päivä, viikko tai kuukausikohtaisesti. Nykyään harjoitukset voi jakaa sosiaaliseen mediaan suoraan sovelluksesta, kun se ei aluksi piti tehdä kiertotietä. Myös Flow-palvelussa olevia kavereita voi hakea suoraan nimellä. Aiemmin kaverin lisääminen onnistui vaan kartalta haetusta kaverin julkisesta harjoituksesta kaivelemalla. Harjoitukset voi laittaa yksityisiksi, vain kavereille näkyviksi tai sitten kaikille näkyväksi.
Flow osaa välittää harjoitukset halutessaan Apple Health, Google Fit, MyFitnessPal, TrainingPeaks tai Strava –palveluihin.
Suunto Movescount
Harjoitusten synkronointi mobiililaitteella tuottaa joskus tuskaa, sillä yhteyttä ei meinaa muodostua. Yhteys on kuitenkin olemassa, sillä kello näyttää puhelimen ilmoitukset normaalisti. Joskus synkronointi taas sujuu oikein hyvin, mutta tällöinkin se tapahtuu hyvin hitaasti. Sama juttu oli myös Ambitin kanssa, joten Suunto voisi panostaa varmempaan ja nopeampaan synkronointiin.
Saliharjoittelu Movescountissa, Suunto Spartan Ultra
Puhelimen Movescount-sovellus on nettiversiota suppeampi, mutta se näyttää kaikki perustiedot harjoituksesta ja yhteenvedon 30 viime päivältä. Vanhoja harjoituksia sillä ei näe, vaikka haluaisikin. Suunnolla on hauskana yksityiskohtana lämpökartta, josta voi lajikohtaisesti nähdä suorituspaikat. Mitä kirkkaampi väri, sen enemmän siellä on kyseistä lajia harrastettu Suunnon kelloilla.
Suunto voisi panostaa varmempaan ja nopeampaan synkronointiin.
Movescount-sovelluksella voi tehdä harjoituksesta Suunto Movien, eli minuutin mittaisen videon. Jos lenkin aikana on ottanut kuvia, ne saa halutessaan videolle mukaan. Kuvien ei tarvitse olla edes samalla laitteella otettuja, mutta ne on saatava puhelimeen, mikäli ne haluaa yhdistää videoon. Minkä tahansa kuvan liittäminen ei onnistu, vaan se on oltava nimenomaan lenkin aikana otettu. Ilmeisesti ohjelmisto varmistaa asian kuvan päiväyksestä ja kellonajasta.
Movescount-nettisivu on sen laaja kokonaisuus. Siellä harjoituksista saa puhelinsovellukseen verrattuna tarkempaa statistiikkaa ja raportteja. Suunnolla on hankala saada raporttia vaikkapa talven hiihtokilometreistä, sillä kausi jakaantuu kahden talven ajalle. Tähän vaikuttaisi olevan kiertotie, sillä harjoituksiin voi laittaa sopivia tageja. Eli jos laitat hiihdon jälkeen harjoitukseen tagin "hiihto-2016-2017", niin tällä saat sitten yhteenvedon kauden hiihdoista.
Kaikki lajiprofiileihin liittyvä toiminta hoidetaan netissä, missä pääsee säätämään kellossa näkyvät lajit ja niiden näkymät. Sieltä voi myös valita, minkä sensoreiden tietoja haetaan missäkin lajeissa. Sieltä voi kytkeä myös virtaa säästävän GPS-tilan päälle tai muuta vastaavaa. Samalle lajille voi määrittää useita urheilutiloja, jolloin ne on tarpeen mukaan otettavissa nopeasti käyttöön.
Lajiprofiilit ja muut yleiset asetukset voi tehdä Movescountin nettisivulla tai sitten puhelimen sovelluksella. Movescount-sovelluksella ei tosin voi muuttaa kellonäkymiä eri lajeihin, vaan se pitää tehdä Movescount-sivustolla. Nettisivuilla on muutenkin kaikkea enemmän sovellukseen verrattuna, joten siellä kannattaa viettää tovi kaiken säätämiseksi itselle sopivaksi. Joitakin perusasetuksia voi muuttaa vielä juuri ennen harjoitusta, kuten esim. autopausen ja GPS-tarkkuuden. Nämä muutamat asetukset voi muuttaa myös kesken harjoituksen. Jos lenkki venyy vaikka ylipitkäksi, niin GPS-tarkkuuden voi laittaa huonommaksi akun säästämiseksi.
Jos olet tottunut käyttämään Sports Trackeria, Movescountin voi linkittää sen kanssa yhteen. Näin kaikki harjoitukset tulevat myös Sports Trackerin tietokantaan. Muita linkitettäviä palveluja ovat Strava, Preva ja TrainingPeaks.
Yhteenveto
Suunto Spartan Ultra
Suunto Spartan Ultra on komea urheilukello, mutta hinnakas. Samaan rahaan saa suunnilleen kaksin kappalein Ambit3-sarjan kelloja, jotka ovat ominaisuuksien puolesta edellä tätä. Spartan tulee kehittymään ja paranemaan tulevien firmispäivitysten myötä, joten sen myötä tästä tuotteesta kuoriutuu kyllä todennäköisesti oikein kelvollinen aktiivisen ihmisen aikarauta. Kosketusnäyttö ei tuo mitään lisäarvoa, vaan on pitänyt saada väkisin mukaan, koska mullakin on. Onneksi kaiken voi tehdä näppäimillä. Oma valinta Suunnon kelloista olisi Ambit3-sarjan laite, joita nyt saa erittäinkin sopuisaan hintaan.
- Pitkä akunkesto
- Multisport-ominaisuudet
- Suomessa kasattu
- Voi käyttää myös ilman kosketusnäyttöä
- Hinnakas
- Aktiivisuusranneketoiminnot
- Näytön heikohko kontrasti
- Näppäinvaste
- Hitaahko tietojen synkronointi
- Osa ominaisuuksista on vasta tulossa
Polar M600
Polar M600 on parempi älykellona, kuin urheiluun sopivana urheilukellona. V800 päihittää tämän uutukaisen käytännössä kaikessa selvällä erolla ja molemmat ovat samassa hintaluokassa. Suosittelen M600 –kelloa vaan siinä tapauksessa, että haluat Android Wear -älykellon ja urheilukello-ominaisuudet ovat sivuosassa. Polarin sivuilla on slogan: "Suunniteltu aktiiviseen elämäntapaan ilman kompromisseja". Tuo pitäisi lukea V800:n kohdalla, jota suosittelen hyvän urheilukellon tarvitsijalle. Yhdenkään kokeilemani urheilukellon kosketusnäyttö ei ole tuonut laitteelle mitään lisäarvoa, ainoastaan huonontanut käyttökokemusta.
- Hyvä ja nopeasti reagoiva näyttö
- Toimiva ja hyvin muokattava urheilusovellus
- Älykello-ominaisuudet Androidissa
- Toimii aktiivisuusrannekkeena ja unenseurantalaitteena
- Rannepulssimittaus jättää toivomisen varaa
- Akunkesto
- Osa muista Polarin kelloista löytyvistä ominaisuuksista jätetty pois
- Helposti irtoava latausliitin
- Liian vähän näppäimiä sujuvaan käyttöön urheillessa
Jos valinta pitäisi tehdä näiden kahden laitteen väliltä, niin silloin olisi helppo päätyä Spartaniin. Hinta tosin tekisi kipeää, mutta silloin saisin urheilukäyttöön soveltuvan kellon, jota ei tarvitse roikottaa laturissa yhtenään. Tulevat päivitykset tekevät kellosta nykyistä monipuolisemman ja Suunto näyttää myös hyvältä.
Error
Kommenttia
- Ei kommentteja
Jätä kommenttisi