Valokuvaaja Ilkka Rytkönen

Harrastuksesta työksi

Olen valokuvaaja Ilkka Rytkönen ja asun Kuopiossa, Savon sydämessä. Suoritin valokuvaajan ammattitutkinnon (VAT) Torniossa 2012.

Valokuvaus on kuulunut harrastuksiini jo vuosituhannen vaihteesta lähtien. Kuvauskokemusta on kertynyt monenlaisista olosuhteista ja monenlaisella kalustolla. Harrastus alkoi lainailemalla äidin kinofilmipohjaista järjestelmäkameraa. Sittemmin ostin digipokkarin, jonka ominaisuudet eivät pitkään riittäneet. Onneksi digitaaliset järjestelmäkamerat kehittyivät ja halpenivat, joten kameralaukkuun päätyi sitten Canon EOS 20D 17-85mm objektiivilla heti kyseisen kameran julkistamisen jälkeen. Hieman myöhemmin ostin Canonin 100-400mm telezoomin ja tällä yhdistelmällä kuvasinkin monia vuosia.

Kuvaaja itse Monzan F1-kisan jälkeen
Kuvaaja itse Monzan F1-kisan jälkeen

Muutaman vuoden harrastamisen jälkeen ihmisiltä alkoi tulla kuvauspyyntöjä erilaisiin tilaisuuksiin ja häihin. Harrastus oli siinä pisteessä, että siitä tuli mieluisa ja haastava sivutoimi. Niinpä perustin toiminimen kuvauskeikkoja varten vuonna 2009. Aikaisemmin opiskelin valokuvausta itsekseni lueskelemalla lehtiä, kirjoja, Internetin uutisryhmiä ja keskustelufoorumeita.

Toiminnan kehittyessä päätin laajentaa osaamistani ja aloitin valokuvaajan ammattitutkintoon tähtäävät opinnot Torniossa Ammattiopisto Lappiassa marraskuussa 2010. Valmistuin opistosta lokakuussa 2012 ja tutkintonimike, VAT, valokuvaajan ammattitutkinto oli tämän jälkeen taskussa.

Valokuvaus on siitä kiinnostava juttu, ettei siinä varmaan ikinä tule valmiiksi. Kun mukaan otetaan kuvankäsittely, uutta ja mielenkiintoista opeteltavaa riittää loputtomasti. Eli koulun päättyminen ei merkinnyt valokuvauksen opettelun loppumista.

Harrastuksissani kuvailen monenlaista itseäni kiinnostavaa. En voisi kuvitellakaan lähteväni matkoille tai vaikkapa Jyväskylän MM-ralliin ilman kameraa. Tuntuu oudolta, jos katson erikoiskokeen varrella kiitävää autoa muuten, kuin kameran etsimen läpi.

Koko päivän kestävä kuvauskeikka vaatii kuvaussilmän ja oman kaluston tuntemisen lisäksi fyysistä kestävyyttä, jotta pystyy keskittymään kuvaamiseen vielä yömyöhään. Tässä auttaa se, että harrastuksiin kuuluu myös liikunta.

Valmistaudun kuvaamiseen aina tarkistamalla kameroiden ja laitteiden toiminnan. Lataan kaikki akut ja tyhjennän kaikki muistikortit. Näin minulla on virtaa runkoihin ja salamoihin koko päiväksi ilman suurempaa tarvetta ladata akkuja välillä. Pyrin myös käymään tulevilla kuvauspaikoilla ennen keikkaa, mikäli se on mahdollista.

Kuvaaminen

Otan kaikki kuvat RAW-formaatissa. Mielestäni se on ainoa oikea tapa, kun kuvataan ihmisen elämän tärkeitä hetkiä tai muuta tilattua työtä. Sen etu tavanomaiseen JPG-formaattiin on, että kuvan jälkikäsittelymahdollisuudet ovat paljon suuremmat ja myös dynamiikka laajempi. Voin jälkikäteen muuttaa valkotasapainoa ja monia muita parametreja. Jos kuva on hieman palanut puhki, RAW-kuvasta saadaan silti poimittua sävyjä takaisin.

Poikkeuksena tähän on urheilukuvaus, jossa kuvia saattaa kertyä päivän aikana tuhansittain. Mm. rallia ja formulaa kuvatessa käytän JPG-formaattia laadun kustannuksella. Tällöin valotuksen kanssa pitää olla erittäin huolellinen. Käytännössä näissä hommissa pitää aina käyttää manuaalivalotusta, koska kuvattava kohde usein heijastaa valoa ympäröivää maisemaa enemmän. Automaattivalotuksella kaikki vaaleat autot palaisivat puhki.

Keikalla minulla on mukana aina vähintään kaksi runkoa. Tällöin kuvaaminen ei lopu, vaikka yksi laitteista menisi rikki kesken kaiken. Kahdella rungolla on muutenkin mukavampi kuvata, kun objektiivia ei tarvitse vaihdella kaiken aikaa.

Hyväkään kamera ei ota kuvia itsestään, vaan etsimen taakse tarvitaan kuvaaja, joka hallitsee välineensä ja kuvaamisen. Kunnon välineet toki auttavat paljon, kun kuvataan vaativissa olosuhteissa, esimerkiksi hämärissä kirkoissa ja tunnelmallisesti valaistuissa juhlapaikoissa.

Studiossa
Studiossa

Kuvankäsittely

Kun palaan kotiin kuvauskeikalta, kopioin kaikki kuvat kiintolevylle. Ennen kuin poistan yhtään kuvaa miltään muistikortilta, otan kuvista ensin varmuuskopion toiselle levylle. Näin minulla on kuvat kahdella erillisellä levyllä. Kiintolevy kun voi särkyä milloin vain ja varoittamatta. Jos varmuuskopiota ei olisi sellaisessa tilanteessa, se olisi katastrofi.

Kuvat eivät ole milloinkaan valmiita suoraan kamerasta, vaikka toki siihen pitää pyrkiä. Toisaalta tietyissä tilanteissa valmiiseen kuvaan ei voi kuvatessa päästä, vaan kuva tehdään loppuun tietokoneella. Jos olen päivän kuvaamassa, tällaisen kuvamäärän käsittelyyn menee kaikkineen useampi päivä. Käsittelen kaikki asiakkaalle menevät kuvat, ensin RAW-muodossa Adoben Lightroomissa ja sitten lopulliset hienosäädöt Adoben Photoshopissa. Kuvat toimitan DVD-levyllä suurimmalla resoluutiolla JPG-muodossa (vähiten pakattu). Levyllä on myös valmiiksi kymppikuvakokoon pienennetyt ja terävöidyt versiot samoista kuvista, joten saat helposti tilattua tai tulostettua kuvista 10x15-kokoiset paperivedokset ja laatu on paras mahdollinen.

Valitsen parhaat otokset ja teen niistä yksityisen nettigallerian. Tämän nettigallerian kuvat ovat 10x15-kokoisia, joten sieltä voi tulostaa suoraan kymppikuvat. Pidän yksityisen nettigallerian palvelimella puolen vuoden ajan, joten sen osoitteen voi jakaa esim. kiitoskorttien mukana tai lähetellä sukulaisille ja ystäville.

Kuvia käsitellessä katselen ottamiani kuvia kriittisesti ja mietin, miten niistä olisi saanut parempia. Olisiko kuva näyttänyt paremmalta eri kulmasta, erilaisella rajauksella tai erilaisella valaistuksella. Näin pyrin kehittymään ja kuvaamaan entistä mielenkiintoisempia otoksia.

Kuvaaminen käy kuntoilusta

Annan asiakkaalle kuviin täydet käyttöoikeudet. Tämä tarkoittaa, että voitte tehdä tiedostoista sellaisia kuvatuotteita yksityiseen käyttöön, kuin itse haluatte. Eli voitte tilata kuvista paperikuvia, tauluja, mukeja, postimerkkejä tai mitä ikinä mieleen tuleekaan. Kuvia voitte myös jakaa sosiaalisessa mediassa. Tällöin toiveena on, että mainitsette kuvaajan julkaisun yhteydessä. Käyttöoikeuksia ei voi luovuttaa edelleen kolmannelle osapuolelle, eikä kaupallinen käyttö ole sallittua. Poikkeuksena tähän on yrityskuvaus. Mutta yrityskään ei voi luovuttaa oikeuksia kolmannelle osapuolelle.

Kuvaan pääasiassa Kuopion vaikutusalueilla Pohjois-Savossa. Sopimuksesta myös kauempana.

Pentax 645Z testissä
Pentax 645Z testissä