Fujifilm Fujinon XF18-135mmF3.5-5.6 R LM OIS WR parin päivän pikakokeilussa
- by Ilkka Rytkönen
Joka sään reissuputki
Usein aloittelevat kuvaajat haluavat mahdollisimman laaja-alaisen objektiivin, jolla kattaa kaiken laajakulmasta pitkälle telepäähän. Normaalisti taas harrastukseen vakavammin suhtautuvat tuppaavat välttelemään tällaisia objektiiveja. Miten suurempi on zoom-kerroin, sitä enemmän ne saavat huomiota tietyssä piirissä. Samalla joudutaan kuitenkin tekemään optiikan suunnittelun osalta kompromisseja koon, valovoiman ja laadun suhteen.
Polttovälialue kattaa kinopuolelta tutut vastaavuudet väliltä 27 - 206 mm.
Fujin ensimmäinen sääsuojattu objektiivi on maltillisella 7,5-kertaisella optisella zoomilla ja kuvanvakaajalla varustettu. Valovoima on tämän tyyppiselle tuotteelle tyypillinen f/3,5-5,6 ja tarkennusta hoitaa lineaarimoottori. Polttovälialue kattaa kinopuolelta tutut vastaavuudet väliltä 27 - 206 mm. Mutta miten homma toimii käytännössä, sitä pääsin kokeilemaan reissussa. Reissuoptiikkana nämä varmaan ovat parhaimmillaan, jos ei halua tai jaksaa kantaa valovoimaa mukanaan joka paikkaan.
Rakenne ja tuntuma
Objektiivi on tuntumaltaan tuttua Fujia, eli viimeistely on hyvää ja rakenne kestävän oloinen. Kooltaan XF18-135mm on hieman pienempi ja kevyempi, kuin XF16-55mm. Zoomaus ei ole yhtä pehmeä, kuin edellä mainitussa ammattizoomissa, mutta ei ole erityisen raskaskaan. 100-135 mm väli on tosin muuta aluetta nihkeämpi.
Objektiivi on tuntumaltaan tuttua Fujia, eli viimeistely on hyvää ja rakenne kestävän oloinen.
Telepäähän zoomatessa objektiivin pituus tuplaantuu. Suodinkierteen koko on 67 mm. Vastavalosuoja sisältyy myyntipakkaukseen. Vastavalosuoja voisi olla parempi, koska se on helppo asettaa bajonettiin väärin. Ja väärässä asennossa vastavalosuojan kiinnityksestä tahtoo leikkautua muovia pois, jos sen vääntää väkisin kiinni.
Vastavalosuoja voisi olla parempi, koska se on helppo asettaa bajonettiin väärin.
Koska valovoima ei ole sama koko polttovälillä, ei aukkoarvojakaan ole merkattu aukkorenkaaseen. Valittu arvo näkyy kameran näytöllä ja etsimessä. Aukkorengas on jäykkyydeltään sopiva. Katkaisimia on kaksin kappalein. Toisella valitaan aukon käsisäätö, tai jätetään se kameran huoleksi. Toisella taas saadaan kuvanvakaaja päälle tai pois.
Käytännössä
Fujin XF18-135mm on kuvatessa toimiva peli ja X-T1:n kanssa mukava käsiteltävä. 490 gramman paino toki tuntuu paljon suuremmalta, kuin jonkun kiinteäpolttovälisen. Jos haluat mahdollisimman kevyen setin, niin sitten vaihtoehtoina on esim. 27mm pannari tai loistava 23mm tai jompikumpi 35mm objektiiveista.
Toiminnassa ei ole mitään pahoja puutteita ja tarkennus pelaa ripeästi ja äänettömästi. En huomannut, että aukkorengas olisi tahattomasti pyörinyt väärään asentoon, joten siitä plussaa. Sääsuojaus on erinomainen lisä varsinkin sääsuojatun X-T1:n kanssa, joten pienistä sadekuuroista ei tarvitse välittää.
En huomannut, että aukkorengas olisi tahattomasti pyörinyt väärään asentoon.
Valovoima rajoittaa objektiivin käyttöä vähäisessä valossa, vaikka kuvanvakaaja pelastaa kyllä paljon. Kuvanvakaaja ei vaan saa liikkuvia kohteita pysähtymään, siihen pitää olla sitten sitä valovoimaa. Mutta tällaisenaan tämä on kyllä toimiva peli, mikäli pitää yhdellä objektiivilla pärjätä erilaisissa tilanteissa ja haluaa samaan putkeen laajan alueen laajakulmasta telepäähän.
Kuvanvakaajan ansiosta valotusajat voivat olla laajakulmapäässä 1/15 sekunnin sijasta ¼ sekuntia, jos kohde on noin metrin päässä. Mikäli kohde on kauempana, esim. Maisema, niin valotusajat voivat olla selvästi pidemmät. Ilman vakaajaa tarkka laaki on mahdollista saada vielä ¼ sekunnin valotusajalla, mutta onnistumisprosentti on parempi ajalla 1/8 s. Kuvanvakaajalla kauempana olevat kohteet piirtyvät terävinä vielä sekunninkin mittaisella suljinajalla. Toisin sanoen, vakaajan etu on n. 2-3 aukkoa tukevalla kuvausasennolla.
Telepäässä hyväksyttäviä ruutuja lähellä olevasta kohteesta saa ilman vakaajaa ajalla 1/160 s helposti ja onnistuessaan jopa 1/40 s valotuksilla. Vakaajan kanssa terävää tulee helposti vielä ajalla 1/13 s ja satunnaisesti ½ sekunnin aikoihin saakka. Kauempana olevat kohteet puolestaan piirtyvät terävinä ilman vakaajaa ajalla 1/100s ja vakaajan kanssa n. ¼ sekuntiin saakka. Satunnainen terävä ruutu saattaa tulla jopa sekunnin mittaisella suljinajalla.
Kuvanlaatu
Ihan vain kuvia katselemalla tulee tunne, ettei tämä objektiivi taistele laadullisesti Fujin kiinteiden optiikoiden kanssa tai maltillisemmalla kertoimella olevien zoomien kanssa. Ei jälki nyt huonoakaan ole, mutta parempaankin on mahdollisuudet.
Testitaulua tutkimalla näyttää, että laajakulmalla kuvassa on havaittavaa tynnyrivääristymää. Tämä katoaa kuitenkin nopeasti keskialueelle päin zoomatessa. Keskialueen piirto ja kontrasti on hyvää tasoa. Reunat ovat pehmeämpiä, eikä niihin vaikuta tulevan muutosta himmentämällä.
23 mm asennossa reunapiirto paranee aukon parin himmennyksellä ja samaa tahtia katoaa myös reunoilla oleva aberraatio. Keskialueen piirto on myös parempaa, kuin laajakulmalla. 35 mm asennossa aberraatiota on selvästi vähemmän. Aberraatiot, reunapiirto sekä -kontrasti paranevat jo pienellä himmennyksellä. N. 50 mm asennossa aberraatiota ei näy, mutta edelleen himmentämällä saadaan reunoille parempi piirto ja kontrasti. Pisimmällä polttovälillä kuva on myös keskeltä pehmeä, mutta paranee himmentäessä.
Lightroom korjaa automaattisesti optiikan puutteita RAW-kuvan sisäänrakennetulla profiililla, joten kaikki virheet eivät välttämättä ikinä näy missään. JPG-tiedostot ovat sitten jo kamerassa valmiiksi hierottu kuntoon.
Pikselinviilaajille tämä objektiivi ei varmasti tuo tyydytystä, mutta puoltaa muuten paikkaansa Fujin mallistossa.
Pikselinviilaajille tämä objektiivi ei varmasti tuo tyydytystä, mutta puoltaa muuten paikkaansa Fujin mallistossa. Esim. Nettikäyttöön ja kohtuullisen kokoisiin tulosteisiin nämäkin kuvat menevät täysin. Alla olevasta galleriasta voit itse havainnoida piirron puutteita tai sen näkyvyyttä nettikuvien osalta.
Loppupäätelmät
Fujinon XF18-135mm on mukava matkaobjektiivi, joka ei tosin kuvanlaadullisesti yllä muiden XF-linssien tasolle. Valovoima on toinen asia, jossa täytyy tyytyä hieman vähempään. Käytännössä se tarkoittaa, että normaalissa sisävalaisuksessa liikkuvien henkilöiden kuvaus ilman salamaa tuottaa vaikeuksia.
Mutta voisin suositella kuitenkin tätä, mikäli on valmis tinkimään hieman kuvanlaadusta, mutta haluaa saada mukaan yhdessä paketissa kattavan polttovälialueen. Plussa tulee kuvanvakaajasta, joka kompensoi valovoiman puutetta sekä sääsuojauksesta.
Galleria
Kommenttia
- Ei kommentteja
Jätä kommenttisi